Rožmarinkina ljubezen

Rožmarinkina ljubezen

Vsak roža enkrat oveni in vsaka ponovno vzcveti. Tako kot ljubezen, ugasne in se ponovno rodi. A pravijo da rožmarin vedno raste in ne ponikne. Tako kot tista prava , srčna ljubezen . Ta nikoli ne umre in nikoli se ne pozabi, a vedno ni srečna. Ljubezen je dama ki že vse od začetka človeštva navdihuje in tako je navdihnile različne ljudske umetnike po vsem svetu, tudi v Sloveniji in na Hrvaški.

Rožmarinkina ljubezen je zgodba , ki se ukvarja z večnim vprašanjem ljubezni, vdanosti, zvestobe., želja….Skozi slovensko in hrvaško ljudsko pesem, ples in glasbo bodo trije glavni protagonisti zapeli in zaplesali ljubezenski trikotnik.

Kot vsaka zgodba je tudi ta napovedana , a takoj preide v mlado nagajivo ljubezensko stanje. Tako z plesom in pesmijo slovenski folklorniki in pevci ter godci prikažejo kako vsaka ljubezen vzbrsti in se postavi v upor vsemu. A kot pihljaj se vmes pojavijo hrvaški folklorniki, ki opozorijo na krhkost mlade ljubezni. Naša mlada zaljubljenca pa sta postavljena na preizkus, saj je tretji vmesnik, višja sila ..imenovana odhod fantov v vojsko, prekinil njuno rajsko srečo. Fant svoje dekle zapusti in ji težkega srca pokloni svobodo, a ona v tem vidi žalost in le ta jo ubija. A kot da bi se rodila iz sanj, spozna novega fanta, Hrvata. Z njim in hrvaško skupino se popelje po novi poti, vse tja do zaobljube in večnosti. A zgodba se ne konča…Ona še vedno ljubi njega, edino pravo ljubezen njenega življenja…

Večina ljudskih pesmi je podrejena tej besedi, v srečni in nesrečni obliki. Daje navdih, ki rodi čudovite zgodbe.V svoji zgodbi združuje poustvarjalce ljudskega izročila iz Slovenije in Hrvaške, iz Folklornega društva Rožmarin Dolena in Centra tradicijske kulture iz Varaždina.. Leta 2013 je ta zgodba prvič navdušila občinstvo in nikogar pustila ravnodušnega že v Majšperku, saj je pokazala koliko lahko naredijo predvsem mladi za dobrodelne zgodbe. Zgodba povezuje in prepleta slovensko in hrvaško ljudsko izročilo skozi pesem, ples in glasbo. V ustvarjanju te unikatne zgodbe v letošnjem letu sodelujejo folklorniki odrasle in otroške skupine FD Rožmarin Dolena, folklorniki in tamburaši folklornega ansambla Centra tradicijske kulture Varaždin, tamburaši, pevska skupina Veseljaki in mlade ljudske pevke iz Kulturnega društva Cirkulane, Tamburaški sestav Carevi iz Varaždina in številni posamezniki, Mojca Peganc, Ivan Kojc, Polonca Kramar, Miran Urih….

Glavne povezovalce zgodbe, Matejo Kuhar, Bojana Galser in Davorina Sabljak bodo samo za to zgodbo oblekle znane ptujske oblikovalke: Rika Zadravec, Sanja Veličković in Sabina Hameršak Zorec.

V mističnem objemu dvorane Dominikanskega samostana na Ptuju bo zgodba zaživela in se predstavila v svoji najlepši luči.

Spremljaj nas na Facebooku