O festivalu Folklorni kimavčevi večeri

Folklorni kimavčevi večeri

LOGO NOVI1psd copyFolklorni kimavčvi večeri potekajo v začetku meseca septembra, saj že ime festivala nakazuje na čas dogajanja (kimavec je staro slovensko ime za september). Festival se odvija na Ptuju in po vaseh v okolici Ptuja, t.j. na Dravskem polju, Ptujskem polju ter v Halozah.

Folklorni kimavčevi večeri so mednarodna predstavitev ljudske kulturne dediščine, ki jo vsako leto pripravljamo v okviru JSKD OI Ptuj. Na srečanje so vabljene folklorne skupine, skupine ljudskih pevcev in ljudskih godcev, ki poustvarjajo in predstavljajo plese, pesmi, glasbo in običaje regije v kateri delujejo. Tako se predstavljajo folklorna društva področja Spodnjega Podravja in tuje gostujoče skupine. Na srečanju je moč prepoznati bogato kulturno raznolikost Evrope, saj ima vsaka država, vsaka regija in celo vsaka vas svoje specifike oblačilne kulture, dojemanja nekaterih najbolj značilnih običajev preteklih stoletij, razvidne so raznolikosti v jeziku, narečjih, pesmih …   Plesalci, pevci in godci v omenjenih skupinah na naših srečanjih predstavljajo svojo dediščino, svoje noše in običaje otrokom v osnovnih šolah, širši publiki na nastopih ter na sprevodu skozi mesto Ptuj oz. na povorki. Nastopi temeljijo na avtentičnem podajanju in predstavlajnju preteklosti, zaradi česar se ohranja zavest in pomembnost naše zgodovine in kulture. Naša preteklost je hkrati zelo različna, vendar v nekaterih segmentih zelo podobna – to je moč spoznati na skupnem srečanju vseh sodelujočih.

Folklorni kimavčevi večeri

Folklorni kimavčevi večeri

V treh letih je festival gostil 10 mednarodnih folklornih skupin ter 12 skupin iz Slovenije. Poudarek festivala je  v veliki meri na izobraževanju otrok na osnovnih šolah v mestu Ptuj in okolici, saj jim tako vsako leto omogočimo vpogled v mednarodno pestrost ljudskega izročila in jim s tem privzgojimo sprejemanje drugačnosti in spoznavanje drugih kultur, kar je eno izmed bistvenih dejanj mednarodnega kulturnega dialoga. Vsakič gostimo tri tuje skupine, ki v času festivala nastopajo na celovečernih prireditvah skupaj z domačimi skupinami, vsak dan v drugem kraju, od koder prihajajo skupine gostiteljice. Taka oblika mednarodnega sodelovanja krepi prijateljstvo med narodi, premaguje verske razlike in pomaga spoznavati druge kulture.

V želji čimbolj raznoliko predstaviti pestrost tradicionalne in ljudske dediščine v evropskem kontekstu, tako vsako leto pripeljemo pester program v Slovenijo in imamo vsako leto več obiskovalcev. Dogodke v veliki meri zagotavljamo brez vstopnine s čemer vsem tistim, ki si želijo prireditve videti, omogočimo ogled vrhunskih kulturnih zgodb. Vsekakor festivala ne bi bilo brez veliko prostovoljnega udejstvovanja, s čemer spodbujamo pomen prostovoljstva med mladimi in širimo zavest o pomembnosti kulturne zavesti.

Folklorni kimavčevi večeri

Folklorni kimavčevi večeri

Dogodki v letu 2014 zajemajo predstavitveni otvoritveni večer z mednarodno ljudsko predstavo Ljubezen Rožmarinke v kateri sodeluje skoraj 80 poustvarjalcev ljudskega izročila iz Slovenije in Hrvaške. Tuje skupine, ki bodo letos gostovale prihajajo iz Belorusije, Črne gore in severnega Cipra in se bodo v naslednjih dneh predstavile na osnovnih šolah na Ptuju in v okolici ter na večernih prireditvah v okolici Ptuja. V samem zaključnem dnevu bo po mestu Ptuj potekala predstavitev mednarodnih skupin ter gostov iz Slovenije, ki se bodo predstavili tudi na zaključni večerni predstavitvi. V času festivala bo potekala tudi mednarodna razsatva kostumov, ki jih udeleženci nosijo ter pravljični večer ljudskih pravljic skupaj s fotografsko razstavo motivov s Folklornih kimavčevih večerov prejšnjih let. Na samem festivalu se bo predstavilo 8 domačih folklornih skupin, ki delujejo na področju  območne izpostave Ptuj (JSKD).

 

 

 

 

 

Spremljaj nas na Facebooku