Folklorni kimavčevi večeri 2015

Letošnji mednarodni festival Folklorni kimavčevi večeri so zaznamovale nekatere težave tik pred pričetkom prgrama. Svoj prihod je so odpovedali člani italijanske folklorne skupine iz Sicilije (I piccotti da Purteda), zato smo veliko energije in truda namenili iskanju nadomestnih folklornih skupin in preprečili odpovedi folklornih nastopov na treh lokacijah. Žal pa smo odpovedali nastope na treh osnovnih šolah.

Program se je pričel v sredo, 2. septembra 2015, z mednarodnim posvetom vodij folklornih skupin in organizatorji mednarodnih festivalov. Tema posveta je bila problemi in izzivi pri pripravi festivalov, zagotavaljanje kakovostnih skupin, povezovanje z mednarodnimi organizacijami, kot je CIOFF itd.Prva gostujoča folklorna skupina (Folklorni ansambel Branko Radičević iz Sremske Mitrovice, Srbije) je nastopila v dopoldanskem času na OŠ dr. Ljudevita Pivka na Ptuju. Zvečer sta sledila dva folklorna koncerta in sicer v Podgorcih in na Rogoznici na Ptuju. Nastopile so skupine: FS KD Podgorci, FA B. Radičević, Srbija, FS KD Rogoznica, OFS Klopotec DPD Svoboda Ptuj, FS Bolnišnica DPD Svoboda Ptuj, MoPZ KD Rogoznica.

V četrtek, 3. septembra 2015, je srbska gostujoča skupina nastopila na OŠ Cirkovce. V popoldanskem času smo pripravili Otroške kimavčeve večere v parku v Kidričevem. Otrokom smo predstavili ljudske igre, izštevanke, šege in navade ter tradicionalne štajerske plese. Sodelovali so: OFS Rožmarin Dolena, OFS Destrnik, Gledališki studio Ptuj in likovnica Lea Finžgar Kolednik.Zvečer sta sledila dva nastopa, prvi v Kidričevem, drugi v Cirkulanah.. Sodelovale so slupine: FA B. Radičević, Srbija, FD Vinko Korže, Cirkovce, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Jesenice in FS KD Cirkulane.

V petek, 4. septembra 2015, smo pripravili tri folklorne koncerte, in sicer v Markovcih, na Vidmu in v Majšperku. Nastopili so: FA B. Radičević, Srbija, KUD Ježek Beretinc, Hrvaška, FD Anton Jože Štrafela Markovci, MKD Ilinden, Jesenice, FA Koprivnica, Hrvaška, FS KPD Stoperce, FS Wörtersee, Avstrija, FS KUD Sloga Nedelišče, Hrvaška in FS FD »Rožmarin« Dolena.

V soboto smo kljub napovedim slabega vremena izpeljali mednarodno povorko folklornih skupin. Folklorniki in folklornice so zaplesali na Vrazovem, Mestnem in Novem trgu ter na ptujski tržnici. Hkrati je v Stari steklarski delavnici potekal strokovni seminar za vodje odraslih folklornih skupin pod naslovom Odrska postavitev spletov. Seminar je vodila Branka Bezeljak. Zvečer je sledil »finalni« nastop folklornih skupin v Kongresno-kulturnem središču Dominikanski samostan na Ptuju:, FA Branko Radičević, Srbija, FS Wörthersee, Avstrija, AFS Študent, Maribor, FS KD Rogoznica, Slovenija in učenci Zasebne glasbene šole sv. Petra in Pavla na Ptuju.

Festival se je zaključil v nedeljo, 5. septembra 2015, z natopom FS Wörthersee, Avstrija in FS KD Destrnik na Destrniku.

Festival je torej:

  • postregel s 15 dogodki
  • povezal 8 občin
  • gostil pet tujh skupin, eno manjšinsko, eno z druge regije in 10 z območja OI Ptuj
  • povezal 10 folklornih in kulturnih društev v mrežo Folklornih kimavčevih večerov
  • izvedel strokovni seminar in strokovni posvet
  • 3 nastope na OŠ
  • izvedel otroški program

Festival si je ogledalo ok. 1100 obiskovalcev.

Gostujoče skupine

Program